Nya Slussen: Från byggarbetsplats till restaurangscen

Just nu händer det mycket kring Slussen – inte minst på den kulinariska fronten. Bakom byggdamm och avspärrningar växer en ny restaurangscen fram mellan Södermalm och Gamla stan. Gondolen och Café Klotet har redan slagit upp dörrarna, och snart öppnar takrestaurangen Pelago. Därefter väntar bland annat franska smaker vid Södermalmstorg och nya Nobis-krogar under Guldbron.

Har du redan hunnit tröttna på alla vändor och arbeten runt Slussen? Då kan du glädja dig över att det sakta men säkert börjar hända grejer i kvarteret. Samtidigt som renoveringen av Slussen går framåt, planeras det för en pulserande knutpunkt för mat, dryck och kultur som ska fläta ihop Södermalm med Gamla stan. En efter en tillkommer restaurangerna som ska fylla det krogtäta stråket.

Gastronomi under Guldbron

Två restauranger som redan har öppnat är nygamla Gondolen och systerkrogen Café Klotet, som båda ligger i Katarinahuset och ingår i Svenska Brasserier. I maj får de tillskott av Pelago på Katarinahusets tak. Och det slutar inte där.

I februari nästa år, 2025, ska krögaren Acki Kokotos, som bland annat driver Brasserie Balzac och Un Poco, öppna en fransk bistro i McDonald's gamla lokal som vetter ut mot Södermalmstorg, och som alltså även den kommer att ligga i Katarinahuset. Det har Mitt i rapporterat om.

En kort promenad i riktning mot Gamla stan väntar också ett spirande krogliv. Redan i år, 2024, påbörjas nämligen bygget av nya restauranglokaler under Guldbron. På sidan som tillhör Gamla stan ska Nobis-koncernen, som äger Operakällaren, driva en stor restaurang på 850 kvadrat, enligt Dagens industri.

Samtidigt ska stjärnkrögaren Filip Fastén, som tidigare hade Agrikultur, driva Nobis-koncernens andra, lite mindre, restaurang vid vattnet på Södermalmssidan, berättar tidningen. Tanken är att restaurangerna ska vara färdigbyggda i slutet av 2025. Året därpå ska Kungliga Operan, som bland andra Operakällaren ligger i, stängas ner för en flera år lång renovering.

Ytterligare en del av nya Slussen kommer att utgöras av Mälarterrassen, en mötesplats i tre nivåer vid vattnet på Södermalmssidan. Här ska det finnas plats för sex restauranger med uteservering och utsikt över Gamla stan. Tanken är att Mälarterrassens verksamheter ska öppna successivt från senhösten 2025 och framåt.

Vattentorget öppnar för allmänheten

Lagom till sommaren 2024 öppnar även Vattentorget, som blir en mötesplats runt kanalerna mellan Södermalm och Gamla stan. Här ska man kunna ta sig fram via lågbroarna eller slå sig ner vid vattnet och njuta av utsikten. Tanken är att Vattentorget ska göra det enklare att ta sig mellan stadsdelarna, samtidigt som restauranger, barer, caféer och butiker ska bli mer lättillgängliga. Öppningen sker i samband med “En dag på Slussen” den 6 juni.

Vattentorget öppnar för allmänheten den 6 juni 2024. Bild: Stockholms stad

I planerna för nya Slussen ingår även butiker, kontor, parker och mycket mer som ska locka besökare och skapa möjligheter för olika aktörer.

Fakta

Restauranger som har öppnat eller planeras öppna vid Slussen:

Freyja (mars 2023)
Santo da Roma (våren 2023)
Gondolen (oktober 2023)
Café Klotet (februari 2024)
Pelago (maj 2024)
Fransk bistro i regi av Acki Kokotos (februari 2025)
Två krogar inom Nobis-koncernen (slutet av 2025)

Områden i korthet:

Under Guldbron
Under Guldbron, eller Slussbron som den också heter, blir det plats för restauranger på båda sidor av vattnet, alltså Gamla stan-sidan och Södermalmssidan. Lokalerna börjar byggas under 2024 och planen är att restaurangerna ska öppna i slutet av 2025.

Mälarterrassen
Mälarterrassen blir en mötesplats i tre plan vid vattnet mellan Södermalmstorg och Guldbron, med plats för sex restauranger. Byggnaden utvecklas tillsammans med fastighetsaktören Atrium Ljungberg och beräknas öppna 2025/2026.

Vattentorget
Vattentorget och Norra slusskajen ska förbinda Gamla stan med Södermalm och göra det enkelt för fotgängare och cyklister att ta sig fram. Här ska det även finnas bänkar att slå sig ner på vid vattnet. Tillgängligt för allmänheten från sommaren 2024.

Södermalmstorg
När arbete med ytskikt och planteringar är klart öppnar torget sommaren 2025.

Handelsplatsen
Mellan bussterminalen, tunnelbanan och Saltsjöbanan ska Atrium Ljungberg fylla handelsytan med verksamheter och service. Öppnar under 2027.

Katarinaparken
En grön park ska anläggas ovanpå Stadsgårdsledens överdäckning. Beräknas vara klar 2028.

Tidslinje för Slussen:

2024

  • Vattentorget och Lilla Slussbron (den västra lågbron) öppnar för allmänheten
  • Lokaler under Guldbron börjar byggas

2025

  • Mälarterrassens utsida ska var färdigbyggd
  • Nya Södermalmstorg öppnar

2026

  • Katarinaparken börjar byggas
  • Mälarterrassen öppnar

2027

  • De sista arbetena färdigställs och hela den nya trafiklösningen är klar
  • Slusskanalen öppnar för båttrafik

2028

  • Nya kontorsbyggnader ovanpå Stadsgårdsleden börjar byggas

Källa: Stockholms stad